Kapadokya jeotermal kaynağıyla sağlık turizminde de öne çıkacak
Doğa, tarih ve kültür turizmindeki zenginlikleri ile tanınan Kapadokya, sahip olduğu jeotermal kaynaklarla sağlık turizminde öne çıkmaya hazırlanıyor.
Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde 2013 yılında tespit edilen termal suyun depolanması ve dağıtımı için geçen yıl inşaatına başlanan tesis tamamlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Ovası Projesi (KOP) tarafından desteklenen proje kapsamında Nevşehir Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yürütülen çalışma ile sıcaklığı 60 derece olan termal su kullanıma hazır hale getirildi.
Altyapı çalışmasının ardından köydeki konaklama tesisleri termal su hizmetinden yararlanmaya başlayacak.
Çalışmaların yürütüldüğü alanda incelemelerde bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kamil Duru, gazetecilere peribacalarının ortasındaki tesislerde verilecek jeotermal hizmetinin yeni bir dönem olacağını ifade etti. bölgedeki turistler için çekim noktası.
Mustafapaşa köyündeki 10 bin yatak kapasiteli tesislerin yüzde 20’sinin ilk etapta termal sudan yararlanacağını belirten Duru, şunları kaydetti:
“2 bin 200 metre kuyu derinliği var, 1200 metreden saniyede 13 litre su çekiyoruz. Peribacalarıyla dolu bu bölgeye sağlık turizmini de getiriyoruz. 2 milyon liraya yakın harcadık. Bu yıl su dağıtımına başlayacağız.” . Civardaki oteller bundan faydalanacak. Isınma amaçlı kullanılmayacak. İstanbul Üniversitesi “Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada cilt sağlığı için yeterli olduğu, kemik hastalıklarına da iyi geldiği söylendi. Bazı otellerde promosyonlar başladı. Büyük ilgi gördüler. Kapadokya’nın mistik yapısına jeotermal turizmin de eklenmesi talebin çok olacağını şimdiden gösteriyor.”