Madenciler depremin yaralarını dört bir yandan sarıyor
Madenciler enkaz altında hayat kurtarıyor, yolları ve havaalanlarını onarıyor
Türkiye’de bugüne kadar yaşanan tüm doğal afetlerde yaraları sarmak için ilk refleksi insan gücü ve makine teçhizatıyla gösteren Türk madencilik sektörü, Kahramanmaraş depreminde çok hızlı ve organize bir şekilde harekete geçti. Türk madencilik bölümü, dört kola yayılan beyin sarsıntısının yaralarını sarmaya çalışıyor.
Kurtarma ekibi beyin sarsıntısı bölgesinde
Türkiye Madenciler Derneği’nin düzenlediği Türkiye genelindeki maden şirketlerinden arama kurtarma çalışması yapan 4 bin 63 kişilik uzman ekip, deprem bölgelerinde enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için sahada yerini aldı. Zelzele bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katılan madenci sayısı her geçen gün artıyor.
İnşaat ekipmanları yolları, havaalanlarını onarır, enkaz kaldırır
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki sarsıntılar Türkiye’de büyük tahribat yaratırken, Türk madencilik sektörü, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği, listenin başında yer alan iş makinelerini göndermeye hazırlanıyor. Deprem bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan, deprem bölgesine. Türkiye Madenciler Derneği TÜMMER öncülüğünde madencilik branşında 18 STK’yı bünyesinde barındıran Madencilik Platformu 24 saat kesintisiz çalışıyor.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Lideri İbrahim Alimoğlu, 10 ilde, 110 bin kilometrekarelik alanda, 4 coğrafi bölgede 15 milyon kişiyi etkileyen büyük bir afetle karşı karşıya olduğumuza işaret ederek, “Bu ortamda Maden sahalarında çalışmaya devam etmemiz düşünülemez. İş makinalarını sallama bölgesine göndermek isteyen birçok üyemiz var. Sarsıntı bölgesi de çok geniştir. Bu ekipmanları kullanabilen operatörlere de ihtiyaç vardır. Lojistik anlamında da atılması gereken adımlar var. Eşleştirmelerin doğru olması için İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nden İhtilal Taşkıran (0 549 454 00 25) başkanlığındaki bir grubu görevlendirdik. Madencilerimizin bu ekiple iletişime geçmesini bekliyoruz. Şu anda başta İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Muğla, Denizli, Afyonkarahisar olmak üzere 81 ilimizden ekskavatör, yükleyici, kamyon, treyler çekici, iş makinaları ve bu makinaları kullanacak operatörler deprem bölgesinde kullanılmak üzere yola çıktı. Deprem bölgesine ulaşan iş makinelerinin bir kısmı enkaz kaldırırken, bir kısmı da bozulan yolların ve havaalanlarının onarımında görev yapıyor.
Türkiye’de çalışan Çinli madenciler yardıma koştu
Depremin meydana geldiği sırada İngiltere’de bulunan “Doğaltaş Sektörel Ticaret Heyeti”nde bulunduklarını belirten EMİB Lideri Alimoğlu, depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için hızla Ticaret Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini vurguladı. Lider Alimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deprem mağduru vatandaşlarımızın ihtiyaçları için Ticaret Bakanlığımızdan hızlı bir şekilde birebir yardım izni aldık. İzmir Valiliğimizin izniyle Ege İhracatçı Birliklerimizin de içinde bulunduğu iş dünyasından 36 STK yer alıyor. ‘İzmir Yardıma Koşuyor’ Kampanya kapsamında diğer birimlerimizde olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için birebir yardım alarak AFAD’a ulaştırdık. Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli madenciler, deprem bölgelerine yardım için insanüstü çaba harcıyor. Hızlı bir şekilde 1 tır dolusu insani yardım toplayarak deprem bölgesine gönderdiler. 1 milyon TL nakit bağışta bulundular. Çinli dostlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”
Madenciler kan ihtiyacı için seferber oldu
Madenci, iş makinesi ve birebir yardımların yanı sıra depremde yaralanan vatandaşlarımız kan ihtiyacı için harekete geçti. Lider Alimoğlu, “Gerek madencilik sektöründeki işverenlerimiz gerekse işletmelerimizde çalışan işçilerimiz kan bağışı yarışına girdiler. Madencilik sektörü mensuplarımızın Kızılay Kan Merkezlerine naklini organize ettik. Kana ihtiyaç olduğu sürece bu çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.
EMİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şen Koordinatör olarak atandı
Deprem bölgelerine yapılacak yardımlar için Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şen’i Koordinatör olarak atadıklarını belirten Önder Alimoğlu, AFAD’ın açıkladığı ihtiyaç listesine göre; ihtiyaç sahiplerine gıda, hijyen, battaniye, uyku tulumu ve diğer bire bir yardımları göndermek isteyen madencilerin yardımı için; Bundan sonraki süreçte de yardım etmek isteyen madenciler, Türkiye Su Eserleri Şube Meclis Başkanı Sinan Kızıltan’ın girişimleriyle Muğla Milas Bodrum Havalimanı’ndan kalkacak askeri kargo uçağına yardım malzemelerinin ulaştırılmasına aracılık ettiklerini ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri, ‘İzmir Yardıma Koşuyor’Kampanyaya yönlendirmeye devam edeceklerini belirtti.
Hayat Madenciliği Atölyemiz ertelenmiştir.
EMİB Lideri İbrahim Alimoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak, madenlerin insan hayatındaki değeri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için 2023 yılında Hayat Madenciliği Çalıştaylarımızın 5’incisini yapmayı planladıklarını hatırlatarak, “Türkiye bir depremle sarsıldı. büyük deprem. Bu yüzden enerjimizi depremin yaralarını iyileştirmeye yönlendiriyoruz. “Hayatımız Maden Atölyesi”ni 2024 yılına erteleme kararı aldık. Depremin neden olduğu son enkaz da kaldırılıncaya kadar deprem bölgelerindeki çalışmalarımız aralıksız devam edecek.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı